Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Sălaj ne-a comunicat faptul că cei care deţin în gospodărie până în zece capete de bovine pot începând de vineri să depună cererile unice de plată.
Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare.
În cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plăților sunt membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere şi centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare şi numărul de animale pe fiecare membru al asociaţiei arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) şi/sau împrumutate spre folosinţă.Fermierii care nu au mai depus cereri de plată în anii trecuţi, trebuie mai întâi să se înregistreze la APIA în Registrul Unic de Identificare şi apoi pot depune cerere unică de plată prin intermediul aplicaţiei IPA online. Aplicaţia IPA Online pune la dispoziţia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori, avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole şi avertizări privind respectarea anumitor cerinţe de eco-condiţionalitate. Ioan Tarău, Şef Serviciu Autorizare CNDP şi ajutoare specifice comunitare, măsuri de piaţă din cadrul APIA Sălaj, ne-a declarat că sălăjenii deţinători de animale îşi pot depune cererile, până acum putând depune doar deţinătorii de teren agricol. Din cauza unor probleme legate de îmbunătăţirea şi dezvoltarea softului de program, până acum nu am putut prelua decât cererile din partea deţinătorilor de teren. e astăzi îi aşteptăm şi pe fermierii care deţin până în zece capete de bovine. Legat de subvenţiile la motorină se aşteaptă încă actul normativ din partea Guvernului care să reglementeze condiţiile în care vom putea face plăţile pentru anul 2015 şi pe acest segment. Pentru ultimul trimestru din 2014, nu am întâmpinat probleme legate de subvenţiile la motorină, a adăugat Ioan Tarău.
de ce nu spuneti de pericolul prin care cetatenii neinformati isi vor declara terenurile folosite ca si fanete in ultimii 5 ani le vor declara fara sa stie ce presupune pajisti permanente ,fapt prin care nu le vor mai putea schimba destinatia daca vor dori sa infiinteze plantatii de meri sau nuci de exemplu.
asta ar fi rolul presei sa informeze cetatenii despre toate aspectele mai ales de pericolele ascunse in ordonantele rau voitoare.